Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az érszűkület jelei, tünetei és az érszűkület kezelése

érszűkület

Érszűkület

Mi az érszűkület?

Az érszűkület komoly egészségügyi probléma, hazánkban csaknem 400000 embert érint. 65 éves kor fölött minden 5 embernél jelentkeznek az érszűkület tünetei. Az érszűkület az ér keresztmetszetének szűkülete, melynek következtében a vér áramlása laminárisról turbulenssé válik. Akár az egész szervezetet érintheti, de az érelmeszesedés egyik leggyakoribb formája az alsó végtagi érszűkület.

Érszűkület okai

Kialakulásában több tényező játszik szerepet. Itt is, mint sok más betegségnél, az érszűkület okai elsősorban örökletes és életmódbeli tényezők. Az erek olyan rugalmas falú csövek, melyek átmérője szinte állandó, de kis mértékben természetes módon is változik. A kor előrehaladtával törvényszerű, hogy csökken az erek rugalmassága. Azonban az érszűkület esetében már a belső érfalra kitapadó plakkok is közrejátszanak az erek beszűkülésében. A veleszületett hajlam mellett fokozott kockázati tényezők:

 • Az egészségtelen, zsíros ételek: mert a vérben keringő koleszterin és lipid részecskék feltapadnak az érfalra.
 • A magas vérnyomás: az erek falán folyamatos az emelkedett nyomás, így mikrorepedések alakulnak ki, melyek gyulladásos folyamatokhoz vezetnek és a kitapadó plakkok elmeszesednek.
 • A dohányzás: az egyik legnagyobb kockázati tényező, a nikotin folyamatosan gyulladást okoz az érfalakban.
 • A Mozgásszegény életmód: következtében csökken az izompumpa mely a keringés lassulásához vezet
 • Cukorbetegség: a kórosan magas vércukorszint károsítja az erek falát

Érszűkület tünetei, jelei

Az érszűkület tünetei jellegzetesek, jól körülírhatóak. Sajnos elmondható, hogy mire az érszűkület jelei érezhetővé válnak, a betegség már előrehaladott. Kirakatnézős betegségnek is nevezik, mivel általában az érszűkület jelei a lábban a legérezhetőbbek. Gyaloglás, sétálás közben a lábikrában vagy akár a combban erős görcsös fájdalom tapasztalható, mely oldódik rövid pihenés után. Az érszűkület jelei lábfejen is jelentkezhetnek kékes elszíneződések formályában. Gyakoriak a hideg végtagok is.

érszűkület jelei a lábban

Általában az érszűkület tünetei lábban a leghatározottabbak

Érszűkület lefolyása, következményei

Az érszűkület általában lassú lefolyású betegség. A súlyossági fokai a tünetmentességtől a fekélyes láb kialakulásáig terjednek. Ha alsó végtagi érszűkület áll fenn, súlyos esetben akár a végtag(ok) elvesztéséhez is vezethet. Ha a szervezet egyéb területén alakult ki, szívroham, vagy agyvérzés is lehet az érszűkület következménye.

Érszűkület megelőzése

Az érszűkület ellen elsősorban az ember maga tehet a legtöbbet. A legfontosabbak az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása. Cukorbegség esetében kiemelten fontos az érszűkület megelőzése. A cukorbeteg legjobb taktikája érszűkület ellen a vércukorszint egészséges határok között tartása.

érszűkület gyógyszer

Érszűkület ellen hasznos a testmozgás

Érszűkület kezelése, érszűkület visszafordítása

Érszűkület gyógyszeres kezelése

Ma már meglehetősen hatékonynak mondható az érszűkület kezelése. Az állapot súlyosságától függően az érszűkület kezelés gyógyszermentesen is lehetséges. Ha erre már nincs lehetőség, akkor szükséges az érszűkület gyógyszeres kezelése, mely mindig a kezelőorvos szoros felügyelete mellett zajlik. Az érszűkület előrehaladott állapotában akár bypass műtét is szükséges lehet az érszűkület javítása érdekében. A legvégső esetben végtag amputáció is szóba jöhet az érszűkület kezelésére.

Érszűkület kezelése gyógyszer nélkül

Bár a legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés szükséges lehet, sok más módszerrel is megtámogatható az érszűkület gyógyítása. Az egyik legfontosabb tényező az időben történő felismerés. Ha időben cselekszünk az érszűkület gyógyítása műtét nélkül is esélyes lehet.

Érszűkület kezelése gyógynövényekkel

A szoros orvosi felügyelet és az érszűkület gyógyszeres kezelése mellett természetes alternatívák is hatásosnak bizonyulhatnak. Az érszűkület kezelése gyógynövényekkel is hatásos lehet. Ajánlott azoknak a növényeknek a fogyasztása, melyek serkentik a vérkeringést. Ilyen például a fokhagyma és a mustármag is. Bizonyos esetekben, főleg ha időben megtörténik a kór felismerése, az érszűkület visszafordítható.

érszűkület gyógynövény

Érszűkület kezelése gyógynövényekkel

Lehetséges az érszűkület kezelése gyógyszermentesen!

Minden betegségnél - csak úgy mint az érszűkületnél - elmondható, hogy a legtöbbet mi magunk tehetünk! Amellett, hogy pontosan betartjuk orvosunk utasításait fontos, hogy iktassuk be mindennapjainkba a rendszeres fizikai aktivitást. A könnyű séták kifejezetten jót tesznek. A testúly kontrollálása és a zsíros ételek elhagyása is segíthet elindulni azon az úton, amely az érszűkület gyógyítása felé vezethet. Dohányosok esetében a dohányzás azonnali elhagyása kiemelkedően fontos.

Szén-dioxid gyógygázdfürdő, azaz mofetta

Érszűkület ellen egyre népszerűbbek a biológiailag aktív gázok, mint amilyen a szén-dixoid is. A legtöbben úgy ismerik, mint az anyagcsere melléktermékét, azonban egy olyan egyedi tulajdonsággal is rendelkezik, melynek révén növelni képes az úgynevezett perifériás szív teljesítményét. Ez által nő az érintett testrészek vérellátottsága. Magyarországon a mátraderecskei mofettában érhető el ilyen szolgálattás. Sokaknak nyújtott már megkönnyebbülést az érszűkület kezelése során a mofetta szárazfürdő.

Mofetta otthon?

A mofetta kezelés bár egyeseknek elengedhetetlenül szükséges lenne, igénybevételéhez

 • Várólistát kell kivárni
 • Helyhez kötött, így vállalni kell a sokszor kényelmetlen, hosszú utazást
 • A szállással egybevéve igen költséges lehet

Ezzel szemben a Fumara Pezsgőkristályokkal

 • Egyszerű és kényelmes megoldást kap a mofetta átélésére
 • Nincs helyhez kötve, otthona kényelmében is végezheti a lábfürdőket
 • Olcsó
 • És gyors házhoz szállítással Önhöz visszuk a mofettát!

Keresés