Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A cukorbetegség lábszárfekély megelőzése és kezelése otthon

Cukorbetegeknél gyakran alakulnak ki fekélyek szövődményként, ami számos kellemetlenséggel járhat. Ebben a cikkben a cukorbetegség lábszárfekély megelőzése és kezelése kerül előtérbe, de előtte arra is érdemes kitérni, hogy mi okozza a fájdalmas sebek kialakulását.

A cukorbetegség lábszárfekély kialakulása

A leggyakoribb ok, amikor a diabéteszes beteg szenzoros neuropátiában szenved, mert olyankor megváltozik vagy teljesen elvész a láb érzékelése. Így, ha sérülést szenved a beteg, lehetséges, hogy napokig nem veszi észre azt. A másik lehetséges ok, hogy a motoros neuropátia izomgyengeséget válthat ki, deformálódnak a láb ízületei, megváltozik a láb statikája, új nyomáspontok jönnek létre, ez bőrkeményedéshez vezethet. Kialakulhat bőrszárazság és repedezett bőr is, amelyek növelik a fertőzés kockázatát. Ezek miatt fontos a cukorbetegség lábszárfekély megelőzése és kezelése.

A cukorbetegség lábszárfekély megelőzése

A legszükségesebb a vércukorszint normalizálása orvos segítségével. Oda kell figyelni a testsúly normalizálására is, túlsúly, magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén ezek csökkentésére. A rendszeres testmozgás, sportolás is segíthet az említett problémák elkerülésében.

A cukorbetegség lábszárfekély kezelése

A fekély kialakulását nem szabad félvállról venni abban reménykedve, hogy majd magától meggyógyul. A cukorbetegség miatt a fekélyek lassabban, nehezebben gyógyulnak, ezért energiát kell fordítani a kezelésükre. Érdemes orvosi segítséget is igénybe venni. A cukorbetegség lábszárfekély esetében egyszerre szükséges az alábbiakra törekedni:

  • megszüntetni a fertőzést
  • javítani a keringést
  • rendezni a cukorháztartást
  • támogatni az idegeket
  • elősegíteni a sebgyógyulást

A cukorbetegség lábszárfekély megelőzése és kezelése mofetta-val

A mofetta egy szén-dioxidos szárazfürdő, amelynek több természetes eredetű lelőhelye van, például Erdélyben, Borszék közelében, Mátraderecskén és Parádfürdőn. Előnyei közé tartozik az értágító hatás, növeli az oxigénellátottságot a szövetekben. A mofetta használatával csökkenthető az érszűkületek, vagy fekélyek kialakulásának kockázata, felfrissíti a keringési rendszert.

A mofetta hatású lábfürdőt könnyen el lehet készíteni otthon, így nem kell utazni, otthona kényelméből végezhető a mofetta lábfürdő. Alkalmazásához elegendő egy magas oldalfalú edény, amelyet legalább a lábszár közepéig kell langyos vízzel (kb. 10 liter) megtölteni. A Fumara Pezsgőkristályok részletes használati útmutatója itt megtalálható. Fontos, hogy a fürdő kizárólag ép bőrfelületű testrészen alkalmazható!

További kérdése van?

Ha többet szeretne megtudni, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva! Amennyiben a tünetek nem enyhülnek vagy rosszabbodnak, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Keresés