Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Természetes hatóanyagokkal az érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedés ellen helyes táplálkozással, életmóddal és természetes gyógymódokkal küzdhetünk. Ismerje meg cikkünkből, hogyan előzhető meg a probléma!

Az érrendszer elsődleges feladata a vér és az abban oldott oxigén, szén-dioxid, hormokok és tápanyagok szállítása, de tartalmaz védekező fehérvérsejteket is a vér, amelyek az immunrendszerünk katonái. Az érrendszer védelme tehát kulcsfontosságú, mivel akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk egy embólia, trombózis vagy érelmeszesedés következtében. Az érrendszert megóvhatjuk helyes életmóddal és táplálkozással, illetve sokat tehetünk érte, ha igénybe vesszük a természet kincsestárát, hogy megsegítsük az erek működését, megóvjuk az érfalak rugalmasságát, és támogassuk a szív fáradhatatlan munkáját.

Az érhálózat csodája

Az emberi érhálózatot kiterítve és lemérve, az Egyenlítő Föld körüli hosszúságának kétszeresét kapnánk! Ez a hosszú cső persze egy igen bonyolult és tökéletes hálózatot alkotva szövi át a testünk minden egyes szövetét és sejtjét, miközben keresztül folyik rajta a vér, és benne a tápanyagok, illetve az éltető oxigén.

Testünkben többféle ér van, megkülönböztetünk artériákat, vénákat és hajszálereket. A szívből kilépő ereket verőereknek hívjuk (artéria, aorta), ezek szállítják a tápanyagban és oxigénben dús vért a szervekhez. A lejátszódó biológiai folyamatok során az oxigén helyébe szén-dioxid lép, ezt a visszerek (vénák) szállítják vissza a tüdőbe, hogy ott újra feldúsulhasson oxigénnel - a szén-dioxidot pedig kilélegezzük. Ez a gázcsere. Az artériák és vénák között hajszálerek (kapillárisok) jelentik az összeköttetést. Ezek rendkívül vékony kis erek. A vénák ürege tágabb, mint a verőereké faluk vékonyabb. Az artériák belhártyája viszont vastagabb, és a falukra rakódnak le azok a zsírmolekulák, melyek kalcium kristályokkal elegyedve érelmeszesedést okoznak.

Az érelmeszesedés okai és kialakulása

Az erek elmeszesedése akár már fiatal korban is bekövetkezhet, de ekkor még részleges lerakódások, vékony plakkok formájában. Negyven éves kor körül az érelmeszesedés erőteljesebbé válik és akár tüneteket is okoz: fejfájás, szédülés, egyensúlyproblémák, magas vérnyomás, fülzúgás, trombózis. Az időben diagnosztizált meszesedés még eredményesen kezelhető, és megelőzhető a folyamat további romlása, vagy újabb meszesedések kialakulása.

Az érelmeszesedés, vagyis ateroszklerózis során a vérben lévő LDL-koleszterin nem hasznosul megfelelően a májban és lerakódik az artériák falára, vagyis az érbelhártyára, majd ebbe kálcium is rakódik és végül rugalmatlan plakkok alakulnak ki. Az LDL-t az immunrendszerünk falósejtei megpróbálják eltávolítani, és ennek nyomán kialakulnak az érfalon az úgynevezett atheromák, vagyis kásadaganatok. A meszesedett ér belülről szűkül, benne megnőhet a nyomás, de akár el is záródhat, ami a keringés összeomlásához vezethet. A szövődmények veszélyesek: TIA, agyi érkatasztrófa, stroke, szívinfarktus vesekárosodás léphet fel. Embólia és trombózis akkor alakul ki, ha a kásadaganatok, vagy a meszes plakkok hirtelen leválnak és rögként keringve valahol megakadnak, elzárva a keringést.

Hajlamosító tényezők, kiváltó okok

Az érbelhártya meszesedését előidézheti a helytelen táplálkozás és életmód, öröklött hajlam, vagy állhat a hátterében betegség is. A dohányzás, a drogok, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, elhízás komoly hajlamosító tényezők. Ezek nyomán továbbá magas vérnyomás, cukorbetegség is kialakulhat, melyek tovább roncsolják az erek szerkezetét.

Előzze meg az érelmeszesedést a természet erejével!

Az ereken kialakult meszesedések sajnos már nem eltávolíthatóak, kezelésük gyógyszerekkel, értágító beavatkozásokkal, értisztító eljárásokkal történhet. Éppen ezért, a legjobb, ha megelőzzük őket, vagy a már kialakulóban lévő plakkok további növekedését meggátoljuk. A megelőzésben kiemelten fontos szerepe van a táplálkozásnak, az életmódnak és néhány különleges, természetes gyógymódot is segítségül hívhatunk.

A helyes táplálkozás és életmód

A szív- és érrendszer egészségesen tartásába éppúgy beletartozik a káros szenvedélyek kerülése, mint a mozgás, és az évenkénti szűrővizsgálatok az arra hajlamosaknál. A szűrővizsgálatokkal kideríthető az is, ha esetleg öröklött hajlam vagy akkut betegség áll az érelmeszesedések mögött. Mivel az érelmeszesedés, és az ebből kialakuló problémák súlyos szövődményekkel járhatnak, nagyon tudatos életmódra van szükség (pláne, ha valakinek a családjában volt ilyen betegségben szenvedő).

Kerülni kell a dohányzást és a túl sok alkohol fogyasztását, de a túlsúly is legalább akkora problémát jelenthet. A fölösleges kilók nemcsak esztétikailag romboló hatásúak, de a test olyan súlyt cipel, ami megterheli a keringési rendszert, és felhalmozódnak a káros zsírsavak is. A túlsúly hatására számos gyulladásos folyamat indulhat be, károsodnak a mozgásszervek, előremozdítja a magas vérnyomást és a cukorbetegséget is, de akár a daganatos megbetegedések hátterében is állhat a túlzott szénhidrát fogyasztás.

Az érelmeszesedés és keringési problémák ellen építsük be a heti rendünkbe a mozgás valamilyen formáját, kerüljük az elhízásra hajlamosító ételeket, fokozzuk az omega-3 zsírsavak bevitelét, és ne feledkezzünk meg a magas D-vitamin pótlásról sem. Jótékony hatást tulajdonítanak továbbá a fokhagymának, a gyógynövények közül pedig a galagonyának, a fagyöngynek és a ginkgo bilobának is. Ez utóbbiakat fogyaszthatjuk gyógytea formájában például.

Természetes megoldás az érrendszer karbantartásáért: a Fumara mofetta fürdő

A mofetta nem más, mint egy szén-dioxidos szárazfürdő, amit először természetes gáznyerőhelyek mentén használt ki az emberiség. A mofetta lényege, hogy a törésvonalak mentén szén-dioxid tör fel a felszínre, a gáz pedig képes molekuláris szinten bejutni a bőrön át az ember keringési rendszerébe. A mofettákban gyakran nemcsak szén-dioxid szabadul fel, hanem egyéb, a szervezetre jótékony hatású gázok is, pl.kén és radon. Már több ezer éve is alkalmazták az eljárást a rómaiak, akik mofetta-medencéket hoztak létre, de napjainkban is vannak természetes eredetű lelőhelyek, többek között Erdélyben, Borszék közelében, Mátraderecskén és Parádfürdőn is.

A mofetta hatásai

A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid gáz, és egyéb hasznos molekulák tágítják az ereket, ezáltal nő az oxigénellátottság a szövetekben, megelőzhetőek és kezelhetőek az érszűkületek, az érelmeszesedés és az egész keringési rendszert felfrissti. Az erek állapotának javításával és a keringés ösztönzésével javul a szív munkája, elmúlhatnak a fekélyes állapotok, regenerálódhat a bőr, csökkenhetnek a gyulladásos folyamatok és a mozgásszervi panaszok, enyhíthetők a perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok is. A kezeléssel visszanyerhetjük a mozgás örömét, megszűnhet a hideg végtag érzet, elmúlhatnak fájdalmaink. A keringési rendszer rendbetétele akár még a nemi működésekre is jótékony hatású lehet.

A mofetta hatásainak kiélvezéséhez már nem kell hosszú órákat utaznunk az ország másik felébe, hiszen elérhetőek a Fumara mofetta pezsgőkristályok, melyeket vízhez adva ugyanazt a hatást érhetjük el. A szén-dioxid mellett metakovasavat, és gyógynövények hatóanyagait, ásványi anyagokat is tartalmaznak, melyek bejutva a szervezetbe, kiváltják a fentebb leírt pozitív hatásokat.

Hogyan alkalmazzuk a Fumara kristályokat?

A mofetta lábfürdő vagy ülőfürdő könnyedén elkészíthető, 1-2 szabályt betartva. Lábfürdőhöz használjunk magas falú edényt, míg ülőfürdőnél a kád kényelmes megoldás. A Fumara mofetta pezsgőkristályai kétfélék: az 1.-es számmal jelölt, zöld kristályokat kell először beleszórni az előzetesen kiengedett langyos vízbe - egyenletesen adagolva. Ezt követően a 2.-es számú, fehér port kell egyenletesen rászórni a víz felszínére. Nem maradt más hátra, mint várni 5 percet, míg a kémiai folyamatok lezajlanak, megindul a gázképződés, és máris készen áll az egészséges mofetta fürdő! 20-30 percet töltsünk a kellemes, kényeztető lábfürdőben vagy ülőfürdőben, közben érdemes mozgatni végtagjainkat, áttornáztatni a sajgó területeket. Közben a bőrünk is új erőre kap. A végén ajánlatos letusolni, lemosni magunkat, mert az összetevők szárítják a bőrt. Testápolót is alkalmazhatunk, így lezárva a wellness-élményt. A helyes életmódra törekedve, odafigyelve a táplálkozásunkra, kerülve az elhízást mindenki rengeteget tehet az érrendszere egészségéért. A mofetta fürdő pedig kiváló kiegészítő kezelés, melyet beépítve életünkbe nemcsak különleges élményben lehet részünk, de a természetes gyógyhatásának köszönhetően javulni fog mozgásszervrendszerünk, bőrünk és keringési rendszerünk állapota is.

Keresés